Жени Начева която беше отстранена за злоупотреби от НЗОК, стана зам-министър на здравеопазването

Бившият управител на Здравната каса Жени Начева беше назначена за зам.-министър на здравеопазването. Начева стана шеф на НЗОК през февруари 2010 г. по предложение на ГЕРБ, като преди това беше шеф на дирекцията „Бюджет и финансови параметри“ в Касата. Само два месеца по-късно тя беше отстранена от поста заради обвинения за престъпление по служба, според които на ВМА, „Токуда“ и болницата в Смолян са преведени общо 1,6 млн. лева, които не им се полагали.
По разпореждане на Начева на болница „Хаджи Димитър“ в Сливен са платени без основания през февруари – май 2009 г. 800 000 лева.
Вече в качеството си на шеф на НЗОК – през март 2010 г., Начева е разпоредила да бъдат изплатени на „Токуда“ 327 248,44 лева надлимитна дейност, отчетена от болницата през декември 2009 г., от бюджета на Касата за 2010 г. В случая с ВМА също става за неправомерно решение за изплащане на надлимитна дейност – в размер на 511 917 лева. Досега Начева е била директор на дирекция в Министерството на финансите.

Заедно с Начева за нов зам.-министър на здравеопазването е назначен и Бойко Пенков. Той беше зам.-министър на здравеопазването в мандата на Петър Москов и Таня Андреева. Той беше и управител на НЗОК по време на правителството на Иван Костов. Бойко Пенков и Жени Начева заемат местата на Мирослав Ненков и Лидия Нейчева. За нов зам.-министър на финансите на мястото на назначения за здравен министър Кирил Ананиев е назначена Росица Велкова – Желева. Досега тя е била началник на отдел в дирекция „Държавни разходи“. Отговаряла за бюджетите, програмите и проектите, които се финансират от държавния бюджет.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'