Земеделците ще си плащат за борба с градушките

Нов обхват на противоградовата защита, който да обхване всички земеделски площи в страната, щели да предложат от МЗХВ края на месеца ще бъде представен модел за противо-градова защита, чрез който ще може да се осигури защита върху всички земеделски площи в страната. Това обяви вчера министърът на земеделието и храните Десислава Танева , информира в-к „Дума“.

Както е известно, противоградовата защита сега осигурява покритието само на част от земеделските площи у нас. Моделът за противоградо-ва защита на всички земеделски площи у нас имал два варианта. Първият е сегашният, чрез съществуващите площадки, но като се изградят още, за които има проектна готовност. Вторият е чрез летателна техника, какъвто се прилагал в страни със субтропичен климат.

Ще имаме дебат с представители на бранша, за да постигнем консенсус, но за средствата ще зависим от финансовия министър, каза Танева. Моделът ще изисква участие във финансирането от самите земеделски стопани, но все още не са ясни необходимите средства за функционирането му, предаде fermer.bg. От думите на министъра не става ясно каква част от необходимите за дейността пари ще идват от земеделците.

Нито дали става въпрос за въвеждане на нов вид такса или определени средства ще бъдат отчислявани във фонд. „Към момента работят всички площадки за противоградова защита, само че всички сме наясно, че България защитава чрез агенцията по градушките малка част от земеделските площи. В момента ракетите, с които е осъществена противоградова защита в районите, в които има изградени площадки, са близо половината от цялото годишно потребление, а сезонът все още не е преполовен. Тоест интензитетът на противоградова защита в момента е по-висок, отколкото минали години. Просто годината е такава“, обясни Танева. Междувременно вчера стана известно, че от началото на активния сезон за борба с градушките Изпълнителната агенция „.

Борба с градушките“ е изстреляла 2206 противоградови ракети. С това са защитени 17 млн. дка, 10 млн. от които са обработваеми. Проведени са 54 въздействия върху 239 градоопасни облачни клетки, които са преминали над защитаваната територия. Поражения са констатирани само от 2 клетки върху 600 дка със среден процент на поражение 17%, където градушката е била с малък размер и е съпроводена със силен дъжд. Една от концепциите при борба с градушките е намаляването на размера на градовите зърна, които да се стопят при падането им към земната повърхност.

Поради ниските температури в този период стопяването не се е случило, което е и причината да се регистрира този градов валеж, нанесъл пораженията. Министър Танева отрече лошото време през последния месец да е причинило големи щети на земеделската продукция. „По никакъв начин към момента няма установени щети в размер, който би предизвикал нарушен търговски баланс – такъв, какъвто е обичайният, на която и да е от земеделските суровини, които се произвеждат.

Най-голяма щета към момента, предвид времето, има преди всичко в сектор „Плодове и зеленчуци“ в някои райони, където паднаха градушки. Това е част от земеделието и това е една от причините да казваме, че най-тежко е земеделието, защото зависиш от природата“, обясни министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'