Защо чуваме звуците различно?

На всеки се е случвало да спори с приятели и близки за качествата на дадена песен или музикален албум, без да се излезне на глава. Излиза, че това може да се дължи на чисто физически фактори. Хората чуват звуците по различен начин. Дори най-малките разлики в структурата на черепа и мозъка ни, могат да променят начина, по който мозъка ни възприема и обработва звуковите вълни, променяйки честота на вибрациите, които костите ни излъчват докато слушаме. Това засяга и умението ни за разбиране на езици.

Представете си, че пускат нова песен по радиото и даден човек я харесва много. За друг обаче звучи като смесица между врещящо дете и дращене с дълги нокти по училищна черна дъска. Причината е, че не само имаме различни вкусове, но и се дължи на факта, че чуваме нещата по различен начин.

Все още не е сигурно дали този процес е еднакъв във всеки индивидуален случай. Принципите може и да са същите, но учени от Оксфордския университет откриват, че порове снабдени със слухови импланти, реагират на един и същи звук по различен начин. Данните за мозъчната активност на поровете показват, че реагират с малки разлики на звуците.

Този факт все още се проучва и се търси причината. Но със сигурност има общо с това, как са оформени черепите ни, а вариациите на костната структура на главата явно определят и начина, по който чуваме звуците.

Когато звука „отскача“ в структурите на вътрешното ухо, той се отразява от ухото и костите в мозъка. Според Американското акустично общество, дори най-малките разлики в формите на черепа могат да повлияят сериозно на вибрациите, които се предават към мозъка. Освен това женските черепи изглежда вибрират по-бързо, а вибрациите варират от 35 до 65 херца.

Това е голяма разлика, която до неотдавна се обясняваше само с вкусовете на всяка индивидуална личност. Сега вече знаем, че вкусовете ни са предетерминирани не само от културата, но и от биологията.

Тези неща са свързани и с нещо още по-неочаквано, а именно физическата сила. Учени от университета Пен Стейт при опити с шимпанзета са открили корелация между структурата на вътрешното ухо и физическата сила.

Когато се стигне до музикален слух, естествено повечето от нас считат, че музикантите имат най-добрия, нали? Изследвания, в които са участвали музиканти, както и представители на други професии показват, че музикантите имат съвсем различна слухова система. Сигналите, които индикират различни музикални тонове към мозъка, са по-силни при музиканти, отколкото при другите хора. Подобно изследване показва, че музиката може да помогне на децата при ученето на езици.

Ако разберем защо и как, различните хора обработват звуците по различен начин, ще разберем и защо имаме различни вкусове. Това от своя страна ще е полезно в много и най-различни сфери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'