Захарова: „Решението за атаката е взето преди събитията в Идлиб“!

Руското външно министерство съобщи, че временно прекъсва споразумението с САЩ за предотвратяване на сблъсъци във въздушното пространство на Сирия. Решението е взето, след като тази сутрин САЩ нанесоха удари с ракети срещу военна база на Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака в страната.
Съгласно меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасност на полетите, подписан след като Русия започна през септември 2015 г. въздушната си кампания в Сирия, Русия и САЩ разменяха информация за полетите си, за да избегнат нежелани сблъсъци в небето над Сирия. Русия има няколко дузини бойни самолети и противовъздушни батареи в базата си в Сирия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Руското външно министерство призова в специално изявление Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание за обсъждане на ситуацията след американските удари в Сирия.
Министерството обяви, че военната акция е опит да се отвлече вниманието от положението в иракския град Мосул, където в резултат от действията, включително на американската коалиция, са загинали стотици мирни жители и където се задълбочава хуманитарната катастрофа. „На всеки специалист му е ясно, че решението за нанасяне на удари е било взето от Вашингтон преди събитията в Идлиб, които бяха използвани просто като претекст за демонстрацията на сила“, обяви говорителката на ведомството Мария Захарова.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'