Южна Осетия ще проведе референдум за присъединяване към Руската федерация

В четвъртък президента и председателя на НС на непризнатата република Южна Осетия обявиха, че през 2017 ще се проведе референдум за присъединяване към Руската федерация. Целта ще бъде Южна Осетия да стане република в състава на РФ, по подобие на Северна Осетия, Чечня, Ингушетия, Кабардино-Балкария и др. Според експерти за това решение са повлияли съвместните американско-грузински учения, както и скорошният конфликт между Армения и Азърбайджан.

„Водени от дългосрочните интереси на осетинския народ, с желание да гарантираме мира и стабилността на държавата и с оглед на социо-политическата ситуация в републиката, излизаме с това съвместно изявление за провеждането на реферндум, чиято цел ще е да се допита до народа за присъединяване към Руската федерация“ се казва в изявлението.

Припомняме, че Южна Осетия се отцепи от Грузия и беше призната само от Русия. Грузия и Запада не признават независимостта на Южна Осетия и Абхазия, докато Русия ги подкрепя на базата на правото на самоопределение, което е заложено в принципите на ООН.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'