Юнкер със страховита изповед: Европейските нации са заплашени от изчезване, ако не…
Държавите от Евросъза ще изчезнат, ако не намерят път за обединение, предупреди председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той направи това в реч, посветена на 24-годишнината от Маастрихтския договор, положил началото на единната валута еврото.

„След 10 години делът на ЕС в световната икономика ще падне до 15 на сто от досегашните 25 на сто. След още 20 години нито една страна от ЕС няма да влезе в седморката на водещите световни икономики“, изтъкна Юнкер, цитиран от Пик.

„В края на 19 век европейците представляваха 20 на сто от населението на Земята. В началото на 21 век този показател намаля до 5-7 на сто, а към края на днешното столетие ще падне и под 4 процента“, продължи той.

По този повод Юнкер направи извода, че „абсолютно не са прави“ застъпниците за децентрализация на ЕС. „Ще престанем да съществуваме като единни нации без Евросъюза“, предвеща ръководителят на Еврокомисията.

Договорът от Маастрихт бе съгласуван в този град на 9-10 декември 1991 година и подписан пак там на 7 февруари 1992 година. Той стана ключов за последвалото създаване на еврозоната, определи бъдещите икономически параметри на валутния съюз и критериите за членство в страните на общността. Младият тогава и перспективен политик Жан-Клод Юнкер, който е от Люксембург, бе един от главните автори на документа. Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'