Юнкер изтрезня: Не трябва да има нито една вратичка за терориститеПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска пълна защита на външните граници на ЕС, изправен пред терористични заплахи.

„Не трябва да съществува и една-единствена вратичка за терористите“, каза Юнкер пред в. „Билд ам зонтаг“, по повод скорошния инцидент с ислямиста Джабер ал Бакр, получил статут на бежанец в Германия и разрешение за пребиваване.

Юнкер припомни направеното през април предложение за европейска система за влизане и излизане, в която ще се събират данни за всички пътуващи, които не са граждани на страни от ЕС, пише Пик.
В същото време, според ръководителя на ЕК, успоредно се работи за задълбочаване на проверките на туристи от страни, чиито граждани имат право на безвизово влизане.

През ноември Европейската комисия ще представи предложение за информационна система за разрешително за пътуване в ЕС – ETIAS (The EU Travel Information and Authorisation System).

„Така в бъдеще ще можем да определяме предварително дали съществува риск за безопасността и да решаваме кой може да влиза в Европа и кой не“, обясни Юнкер.loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'