Йордан Цонев: Трябва да искаме вот на недоверие по конкретен сектор, а корупцията е част от това. Не може да се говори общо

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще излезе и тази година с визионерска реч по Коледа, разкри в предаването „Тази сутрин“ по БТВ депутатът от движението Йордан Цонев. Чакаме коледния си купон с нетърпение, добави той. Йордан Цонев отговори на въпроси, свързани с предстоящия вот на недоверие, който ДПС и БСП решиха да внесат на 17 януари. Социалистите имат решение на своя конгрес темата да бъде корупция, но ние не сме длъжни да изпълняваме решенията на техните конгреси, коментира Йордан Цонев. Според него за корупция не може да се говори общо. Престъпленията винаги са конкретни. „Трябва да искаме вот на недоверие по конкретен сектор, а корупцията е част от това. Затова не искаме да извеждаме корупцията като тема“, заяви депутатът.
Ще поискаме вот на Антоновден – честитка за вас, пошегува се Цонев с водещия Антон Хекимян.

„С БСП имахме леки разминавания по вота на недоверие. Ние искаме вот на недоверие по конкретни политики и сектори. Корупцията е част от тези политики и сектори. Ние не искаме да извеждаме корупцията като тема, а като част от ставащото в дадената политика и сектор. За корупцията не може да се говори общо. Там трябват конкретни и точни примери“, бяха точните думи на Йордан Цонев.
Патриотите бяха монтирани изкуствено, затова говорим за демонтаж на управлението, ГЕРБ вече си плащат за тази грешка, изтъкна Йордан Цонев. И обясни защо: „ГЕРБ е системна партия. Тяхна груба грешка беше, че вкараха националистите във властта. Сега ще си плащат със скандали и с Валери Симеонов, и с Европа.“
„Не мога да разбера тази мантра, че докато тече европредседателството не може да има вот на недоверие“, върна се на темата с вота на недоверие депутатът от ДПС. И посочи примера с Малта от 2016 година. По време на председателството на Малта излизат Панамските досиета, които засягат премиера и той подава оставка. Следват предсрочни избори. Това нима изложи Малта, попита риторично Цонев. Да не мислим само как да не се изложим по време на председателството, бе изводът на депутата от ДПС. Цонев заяви, че политическият процес си върви, независимо от председателството.
Атаката срещу „Булгартабак“ е зловредна и идва от кръга „Капитал“, смята Йордан Цонев.

„Годината беше много тежка за ДПС. След изгонването на Лютви Местан и явната подкрепа от външни сили за него, ние трябваше да се справяме с опити за разцепление на ДПС. Успяхме. Ние не сме искали да се караме с никого. ДПС не се е карало с никого“, каза още той. Разговорът в студиото започна с коментар по гласуването вчера в парламента по ветото на президента за бюджета на Здравната каса. „Това, което се случи по ветото на президента, е поредният дефект на здравната система. Никъде по света няма държава само с една здравна каса. Системата е дефектна. Колкото и пари да се наливат там, тя ще дава грешки. Трябва да има няколко здравни каси, които да провеждат преговори. Не е работа на държавата и парламента да се месят в продажбата на лекарства. Политиците имат други задължения, а не да следят лекарства. Това също го няма никъде по света“, каза той по темата. „Моделът и реформата могат да бъдат променени от финансист. От тази гледна точка назначаването на Кирил Ананиев е добра стъпка, но той не трябва да се занимава с това да обяснява какво е клинична пътека. Задачата му е друга и той трябва час по-скоро да се захване с реформирането на здравеопазването“, каза още Цонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'