Йордан Цонев: Да, ДПС участва в политическия процес, за да печели власт. И националистите да не бъдат в управлението

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев призна директно, че партията му се стреми към властта и заяви, че тя не се различава по нищо от другите. По повод инициативата на движението за „демонтаж на националистите от властта“, в отговор на въпрос пред Нова телевизия дали се стремят към властта, Цонев отговори: „Ще ви цитирам покойния президент д-р Желю Желев, Бог да го прости: „Партиите не участват в политическия процес за Купата на Съветската армия, участват за властта“. Отговорът е:“Да, ДПС участва в политическия процес, за да печели власт, за да реализира програма, няма тука свян, няма срам. Избирателите не ти гласуват доверие, за да стоиш в опозиция и да ръкопляскаш как се изпълняват чужди програми“. Запитан дали ще има с кого да се коалират, при все че върху партията тегне клеймо, заради което всички, дори БСП, се разграничиха в годините, той отговори:

„Думата е точно клеймо, което беше направено от определени среди, кръгове и политически лидери. Колко то има досег с истината, времето показва. „Вижда се при всяка политическа партия, при всяко управление верността на думите на господин Доган – че обръчите от фирми ги има около всички политически партии, че това е диагноза на българския политически живот, а не е диагноза на ДПС. Колко пъти да го повторим и в колко студиа?“, попита Цонев и призна, че недостатъците на останалите партии не са чужди на ДПС, защото са част от политическия живот.

Цонев подчерта, че ДПС имат ценности и никога няма да направят компромиси, за разлика от другите. Цонев беше категоричен, че няма да влязат в коалиции, които не са европейски, намеквайки за управлението на ГЕРБ заедно с Патриотите. „Защо използваме думата демонтаж? Защото имаше монтаж на националистите във властта, без да има нужда да бъдат вкарани там. Борисов имаше четири опции при съставянето на правителството, но избра най-неевропейската. Това е шамар върху европейското лице на България. Единственото, което ни вълнува като партия, е националистите да не бъдат в управлението“, каза още депутатът от ДПС.

Според него посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни у нас е демонстрирало, че Европа подкрепя ГЕРБ, Борисов, но не и кабинет с националисти в него.
„Дойде Таяни сам. Лидерите на основните фракции в Европейския парламент винаги ходят с Таяни преди началото на председателство. И тримата лидери на големите основни фракции не дойдоха в България, дойдоха заместниците им. В европейската политика има знаци. Участието на тези партии във властта Европа не одобрява. ГЕРБ има подкрепата на Европа като част от ЕНП. Борисов също има подкрепата на ЕНП, но тази коалиция няма подкрепата на Европа, колко пъти да ви го кажа?“, каза Цонев.

Неговата оценка след последната политическа седмица е, че коалицията у нас вече е тройна: ГЕРБ, националистите и Воля. „Две важни гласувания през последната седмица бяха спасени от Воля. Коалицията е тройна вече – националисти, ГЕРБ и Воля. Воля е вече във властта“, каза Цонев. Той заяви, че ДПС не се интересуват толкова от това, а „единственото, което ни вълнува е националистите да не бъдат във властта“, защото „политиката на сегрегация на етнически и религиозен прицип на Балканите води до много, много тежки последици“.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'