Йомер Челик: Няма причина Турция да продължава изпълнението на миграционното споразумение с Европейския съюз

Турция би отхвърлила всяко предложение за партньорство с Европейския съюз различно от пълноправното членство. Това заяви турският министър за отношенията с ЕС Йомер Челик, като предупреди, че сегашната ситуация не дава основания на Турция да запази споразумението си с блока за възпиране на миграцията. Технически погледнато няма причина Турция да продължава изпълнението на миграционното споразумение с Европейския съюз. През 2016 година Анкара се задължи да задържи голям брой мигранти на своя територия. Челик изтъква, че обещаната в замяна европейска финансова помощ от 3 милиарда евро не работи добре, както и това, че нови глави по преговорите за приемането на южната ни съседка в ЕС не са били отваряни.

„Привилегировано партньорство или друг подобен подход – не приемаме нищо такова сериозно. На Турция не може да се предлага подобно нещо“, заяви Челик в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

„Както и да бъде наречено, привилегировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобно предложение няма дори да бъде разгледано от Турция“, добави министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'