Ялчин Топчу: Въпросът за членството на Турция в НАТО трябва да бъде спешно разгледан в парламента.

Главният съветник на Ердоган Ялчин Топчу смята, че Турция трябва да преразгледа членството си в НАТО, тъй като алиансът води враждебна политика спрямо Анкара. Топчу заяви, че от страна на организацията „звучи предателски и враждебен тон“, предава РИА Новости. Той уточни, че става въпрос „за низост, подлост и позор, демонстрирани по време на ученията на НАТО“. На ученията на НАТО Trident Javelin, които се проведоха в периода 8-17 ноември в Норвегия, беше установен стенд с портрети на „противници“. На един от тях беше изобразен основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Към „враговете“ беше причислен и настоящият лидер на Турция Реджеп Таийп Ердоган.
В отговор Анкара реши да отзове 40-те турски военни, които трябваше да участват в маневрите.
Последваха многократни извинения от страна на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и от министъра на отбраната на Норвегия Франк Бакке-Йенсен. По думите на Топчу, „фотографията на Ататюрк и името на Ердоган“ са използвани „с враждебни намерения“. Във връзка с това главният съветник на президента посочи, че въпросът за членството на Турция в НАТО трябва да бъде спешно разгледан в парламента. Той добави, че заради геополитическото си положение, Турция е подложена на натиск и атаки от тази страна, „ от която не е очаквала“. „Такова низко и безчестно поведение говори за намерението на НАТО още повече да ожесточи позицията си по отношение на нашата страна… Зад всички преврати и зависимостите в областта на отбраната стои НАТО“, заяви Топчу.
Освен това той подчерта, че алиансът е не само военен блок, но и „нова форма на колониализъм, политическа и икономическа зависимост“. Топчу изрази надежда, че турската нация ще съумее да свали от себе си „колониалната рубашка, която се опитва да й облече НАТО“. По-рано днес българският премиер Борисов заяви по време на публична академична лекция в Университета за национално и световно стопанство, че това, че президентът Ердоган оттегли своите 40 военни от ученията в Норвегия е знак, който той поставя от доста време в Европа.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'