WSJ: Метежниците в Алепо са отчаяни, не могат да пробият блокадата, армията на Асад скоро ще завземе града напълно
Сирийската армия много скоро ще превземе източната част на Алепо и ще постигне пълния разгром на действащите там въоръжени групировки. Такава оценка на събитията дава публикуваната статия в електронната версия на американското издание The Wall Street Journal.

Както се казва в материала, «все повече са доказателствата, че опозицията в града ще претърпи крах».

«Метежниците в Алепо считат, че силите на президента Башар Асад и неговите съюзници държат около 60 % от територията на града, който бе под контрола на опозицията само допреди две седмици, макар ситуацията да се променя бързо и да е трудно да се даде реална оценка», — твърди изданието.
«Метежниците вече мислят да напуснат сраженията, защото силите им са изтощени от случващото се, — цитира изданието думите на Мохамад ал-Шейх, който е от една от въоръжените групировки, действащи в Алепо. — Техният боен дух е срутен. Те са отчаяни, защото не могат да пробият обсадата».

Вестникът отбелязва, че намиращите се в източната част на града групировки са създали комитет за преговори със сирийското правителство. Но на този етап така и не са установили връзка с властите на републиката. По сведения на изданието, резултат от подобни консултации може да бъде излизането на всички бандитски части от Източно Алепо.

По-рано военните експерти в Дамаск отбелязваха, че в битката за Алепо е настъпил преломен момент. Под контрола на сирийската армия е 65 % от територията на мегаполиса, който бе завзет от ислямистите през 2012 г.

Правителствените войски на Сирия в средата на ноември започнаха операция по освобождаването на завзетите от бандитските части източни райони на Алепо. По данни на ООН, там живеят около 270 хиляди човека.
Петя Паликрушева/ news-frontВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'