Всяка четвърта българка – жертва на домашно насилие !

Всяка четвърта жена у нас е била жертва на домашно насилие, но едва от 4 до 10 на сто от тези жени търсят правосъдие. Това показват данните на Алианс за защита от насилие, основано на пола, съобщи БНР.

От организацията настояват при телесна повреда домашните насилници да бъдат съдени от държавата.

Необходима е промяна в НК, когато на жертвата е нанесена телесна повреда, насилникът да бъде съден от държавата„, каза Геновева Тишева, председател на Алианс за защита от насилие.

В момента жертвите подават тъжби чрез граждански дела по Закона за защита от домашно насилие и предприеманите мерки са само временни.

Това е причина при тежките случаи да не се обръщат, че нямат изход. Те ще го освободят пак, но не следва вече наказателна процедура. Мисля, че има единодушие, въпросът е кога това да стане – промяна в Наказателния кодекс, да бъде осъждан от държавата, т.е. да не зависи от жертвата„, допълни Тишева.

Засилена съдебна защита на пострадалите от домашно насилие и дългосрочно обучение на адвокати, съдии и прокурори в тази област са главните резултати от проекта за по-добро правосъдие, каза Даниела Витева, ръководител на проекта.

По думите й, този проект ще бъде полезен с промяна на нагласите и стереотипите в цялото общество и сред професионалистите, съдии, прокурори, адвокати.
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'