Военно-апелативна прокуратура потвърди: Няма данни за извършени престъпления от проф. Николай Петров

Военно-апелативна прокуратура потвърди постановлението за отказа да се образува досъдебно производство по доклад от вътрешен одит на ВМА. Решението да не се разследват сделките в болницата, заради които оставка подаде здравният министър проф. Николай Петров, е от 7 юни т.г. на Военно-окръжната прокуратура. Причината е липса на достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА. Одитният доклад на Министерство на отбраната е за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода от 1.01.2014 г. до 31.01.2017 г. на Военно медицинска академия.
При извършения служебен контрол на проверяваното постановление е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател, съобщиха от държавното обвинение. Поради това прокурор от Военно-апелативна прокуратура е извършил допълнителна лична проверка, в хода на която са изискани относими документи и са снети обяснения от различни длъжностни лица. Анализът на всички събрани материали е довел до извод, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА. Постановлението е изпратено на Министерство на отбраната и на ръководството на Военномедицинска академия.
Военно-апелативната прокуратура е сигнализирала административния ръководител на Военно-окръжната прокуратура в София за извършване на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев за преценка на основания за ангажиране на дисциплинарната му отговорност с оглед констатираното формално извършване на началната проверка по случая. Препис от постановлението в едно с копие на одитен доклад от м. март 2017 г. на Дирекция „Вътрешен одит“ – МО, е изпратен по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция за ангажиране на административно-наказателна отговорност.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'