ВМРО-ДПМНЕ: Договорът с България е вреден за Македония и унижава нейните граждани

ВМРО-ДПМНЕ смята, че на македонските граждани трябва да бъде разрешено да кажат мнението си за „вредния “ договор за добросъседство с България. Това се казва в публикувано от агенция МИА прессъобщение, подписано от Златко Перински, член на изпълнителния комитет на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, предаде БТА. В текста се изтъква, че управляващият Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ действа в ущърб на държавните интереси и договорът, който е подписал с България, е „вреден за Република Македония и унижава нашите съграждани“. Ето защо, водена от интересите на гражданите, ВМРО-ДПМНЕ ще внесе в парламента предложение за референдум, на който избирателите да кажат мнението си за договора.
Изпълнителният комитет на партията смята, че договорът е подготвен и сключен далеч от очите на обществеността и с това СДСМ е отнел правото на гражданите да бъдат запознати какви договори сключва тяхното правителство, за разлика от гражданите на България, които са били запознати със съдържанието на договора, се казва в текста. В съобщението е подчертано, че ВМРО-ДПМНЕ е за добросъседство и сътрудничество с България, но смята, че отношенията между двете страни трябва да се градят на базата на взаимно уважение, а не на отстъпки и вредни последици за едната от страните.
ВМРО-ДПМНЕ има сериозни забележки по няколко точки от договора и най вече по тези, деклариращи съществуването на обща история и предвиждащи създаване на държавна комисия, която ще обсъди промени в учебниците по история в Македония. За партията е неприемлив и отказът от македонското малцинство в България, както и ненужното определение на македонския език като „език съгласно конституцията, се казва по-нататък в текста, като се изтъква, че такава формулировка не съществува в нито един друг договор и оставя вратичка за непризнаването на македонския език.
2 thoughts on “ВМРО-ДПМНЕ: Договорът с България е вреден за Македония и унижава нейните граждани

 • 23.10.2017 at 23:41
  Permalink

  Комунистически сърбомански боклук!

  Reply
 • 21.10.2017 at 23:54
  Permalink

  На територията на България има поне 100 различни диалекта. Един от тях е ‘македонския’ Това не означава че си имате някаква отделна ‘държава’…

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'