Вишеградската група скочи срещу френско-германската идея за федерализация, Полша се вижда като лидер

Страните от Вишеградската четворка изразиха резерви към френско-германското предложение за политически съюз в Европа. Полша иска да оглави обновлението на ЕС.
След разговор в Прага с външните министри на Франция и Германия, Жан-Марк Еро и Франк-Валтер Щайнмайер, външните министри на четирите централноевропейските страни – нови членки на ЕС, изразиха известни резерви по френско-германското предложение за засилване на политическия съюз в Европа и, предаде Франс прес, цитирана от БТА и dir.bg.

В чешката столица се състоя среща на външните министри на Германия, Франция с колегите им от Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

Още преди срещата външните министри на Франция и Германия публикуваха на сайта на германското външно министерство общ документ, в който призоват за „напредък към политически съюз в Европа“ и приканват и другите европейски държави да се присъединят към тази инициатива.

„Говорихме за текста и ние (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) изразихме известни резерви по него, но не и по отношение на интеграцията като цяло“, заяви чешкият външен министър Лубомир Заоралек.

Той уточни, че частта, в която се говори за парламент на еврозоната, „предизвиква притеснения от наша страна“. Словакия е единствената страна от Вишеградската четворка, която е част от еврозоната.

Във френско-германското предложение се призовава и за интегрирана европейска система за приемане на бежанци – идея, която страните членки от Източна Европа отхвърлиха, припомня АФП.

Полша иска да оглави група за обновление на ЕС

Полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски заяви във Варшава, че неговото правителство има желание да оглави група от страни в рамките на ЕС, чиято цел ще бъде обновяване на блока след британския референдум, предаде Асошиейтед прес.

Вашчиковски говори днес след две отделни срещи с други свои колеги, първата в Прага, а втората във Варшава. В чешката столица той се срещна с първите дипломати на Чехия, Словакия, Унгария, Германия и Франция.

Няколко часа по-късно във Варшава се събраха министрите на външните работи на девет страни членки на ЕС от Централна и Източна Европа, като към тях се присъедини и британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

Вашчиковски посочи, че полските усилия са в противовес на срещите след британския референдум, посветени на бъдещето, които включваха само западноевропейските страни основателки на ЕС.

Той заяви, че полският премиер Беата Шидло може да запознае с идеите на Варшава своите колеги от ЕС утре в Брюксел, и ги определи като „радикални“.

loading…One thought on “Вишеградската група скочи срещу френско-германската идея за федерализация, Полша се вижда като лидер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'