Вежди Рашидов: „Тази дипломация, която води Бойко Борисов дразни сигурно много наши хора, но е много полезна за света

Премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса за арестуваните журналисти в Турция и свободата на словото пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов тази сутрин пред bTV, надявайки се „Бойко да не се разсърди“. Вчера Борисов се срещна с Ердоган в Истанбул при откриването на реставрираната църква „Св. Стефан“. „Това малко задържа разговора. Бойко застана зад свободата за словото и журналистите. Хубаво е журналистите да бъдат освободени”, каза още Рашидов и уточни, че премиерът обяснил на Ердоган, че задържането им не е добър знак за Европа.

Народният представител допълни, че ако журналистите в Турция бъдат освободени, това би било успех на Бойко Борисов. „Това е нещо, което ако Бойко го постигне, ще е много важно. Колко е свобода или не е друг въпрос, но свобода на словото трябва да има“, добави той. Според него министър-председателят е застанал зад свободата на словото и отсрещната страна разбрала посланието.
По думите на Рашидов Борисов има уникалната възможност да бъде един от важните лидери в ЕС и да балансира Балканите. По думите му Борисов и Ердоган са обсъждали енергийните въпроси. „Аз се грея на газ, не бих могъл да изкарам по друг начин. Какво лошо има да имаме газ?, заяви Рашидов.

„Тази дипломация, която води Бойко Борисов, дразни сигурно много наши хора, но е много полезна за света. Oбръщението на Борисов към Ердоган „Тайпи” се породи от това, че имаме много добра дипломация и комуникация с турското правителство и сърдечно усещане за приятелство. Когато има приятелство между хората, те могат да си казват и малките имена и по-умалителни“, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'