Великобритания напуска ЕС ! Камерън хвърля оставка !

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли от поста си, предаде Би Би Си. Решението той взел, след като британците гласуваха за излизане от ЕС.
Камерън е добавил в Туитър, че би трябвало да има нов министър-председател към началото на конференцията на неговата Консервативна партия през октомври т.г.
След преброяването на гласовете в първите 13 от общо 382 избирателни района 52,4% са „за” приключване на продължилото 43 години членство на страната в ЕС, а в полза на нейното оставане в съюза са 47,6 на сто.

Би Би Си отбелязва, че първите резултати на двата лагера са много близки, а активността изглежда по-висока, отколкото при парламентарни избори.

След преброяването в 15 района гласовете „за“ оставане в ЕС са 48,5%, а „за“ Брекзит (напускане) – 51,5 на сто.

Камерън, че не смята за правилно „да бъде капитан на кораба”, след като британците са взели много ясно решение да поемат път, различен от онзи, който той е предлагал.

Дейвид Камерън насрочи вчерашния референдум за/против оставането на Обединеното кралство в ЕС и същевременно с много енергия водеше проевропейска кампания.
Още преди гласуването имаше предположения и спекулации дали ще продължи да управлява, ако гласоподавателите предпочетат т.нар. Брекзит.

Нощес искане за неговата оставка отправи Найджъл Фараж, един от лидерите на кампанията „Напусни” (ЕС).

Същевременно решението на премиера е една от серията британски изненади в последните часове.

Малко по-рано министърът на външните работи Филип Хамънд бе обявил, че Камерън ще остане на поста си, въпреки че Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз.

„Той ще остане министър-председател, ще следва волята на британците“, каза министърът, цитиран от АФП и „Фокус“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'