Вдигането на цената на водата е „китайска гавра“ с народа
С мъчението на „китайската капка“ сравни проекта за вдигана на цената на питейната вода, лидерът на Движение „Възраждане“ Костадин Костадинов. Както е известно, водата в България периодично поскъпва, без сериозни аргументи – само по искане на съответния концесионер. В момента предстои ново изстискване на народа, като в столицата то ще достигне 18% и цената на кубик ще подмине 2 лв. При това има планове и за последващо поскъпване в следващите години, защото все още цената била „под социалната поносимост“.
Софийска вода вече е увеличила цената на водата десетки пъти, и все обещава да прави ремонти и да намалява загубите. Никакви ремонти не са се случили, единствено заплатите на мениджмънта се раздуха, а милиони се източват от компанията-майка с фиктивни сделки към чужбина. Въпросната концесия отдавна трябваше да е анулирана, но ръководството Общината очевидно получава редовни рушвети, за да не прави нищо. Също най-вероятно рушвети са в основата на действията на Комисията по енергийно и водно регулиране, която периодично прокарва новите цени. Схемата е винаги една и съща. Концесионерът поисква например Х процента ръст, Комисията се „бори“ и се „преборва“ за Х/2. След този титаничен успех, народът следва да е доволен, че ще му се увеличи „по-малко“. С такива малки ръстове, цената вече е космическа, и то без да броим надписванията на сметки, т.е. начисляването на повече кубици, отколкото си потребил.

Мъчението на „китайската капка“ се състои в това на вързан човек да му пускат да капе вода върху челото. Физически не е опасна, но психически това влудява. Твърди се, че „с всяка нова капка, светът се срива отново“. Подобно наказание е прилагано само срещу най-жестоките престъпници.

У нас го прилагат спрямо народа. КЕВР вече десетки пъти вдига цената с по „една капка“, и това буквално влудява народа от безсилие да се противопостави на очевидната държавно-концесионерска мафия. Съвсем отделно, джобовете ни изтъняват, а с тия пари дето ги плащаме, ако не беше концесията, вече можеше да сме построили цяла нова водоснабдителна система в съответните градове. Вместо това – „мениджъри“ с по 100 хиляди лева месечна заплата и добри борсови показатели за компанията-майка във Франция.
Сравнението на Костадинов с „китайската капка“ е съвсем на мястото си, то е най-точното изразяване на гаврата с българския народ – от съюза на неговите собствени политици и чуждите корпорации. Костадинов е автентичен български патриот, и на изборите ще се опита да изобличи фалшивите патриоти, които обичат Кунева, монополите и Бойко Борисов, и участват пряко в политиката по колонизиране на България от корпорациите. / ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'