Валери Жаблянов: БСП ще настоява болниците да не се третират като търговски дружества

Лечебните заведения да не се третират като търговски дружества, ще настоява БСП в специален законопроект, който ще бъде предложен на мнозинството в парламента до няколко седмици. Това заяви в Кърджали членът на Изпълнителното бюро БСП и заместник-председател на Народното събрание Валери Жаблянов, цитиран от Дарикнюз.бг.

По думите му законопроектът предвижда коренна промяна в системата на здравеопазване, чиято философия няма да се основава на търговския закон. Според Жаблянов законопроектът регулира отношенията държавни-частни болници. Трябва да има разделение на държавното финансиране за държавни болници от частните лечебни заведения на свободния пазар, категоричен бе Жаблянов.

Според него сегашният здравен модел в България е изчерпан, защото средствата в бюджета се увеличават непрекъснато, дефицитът расте, болничните заведения се съкращават като бройка и се ограничава качеството на здравното обслужване. В същото време огромният финансов ресурс отива в нелоялната конкуренция на частните болници, коментира Жаблянов.

Той каза, че при сегашния модел на здравеопазване една трета от общинските болници към момента трябва да бъдат затворени, а тази тенденция се прехвърляла и към областни болници в Северна България. Освен че сме против болниците да бъдат търговски дружества, ние сме категорично за здравеопазване на мрежата от общински болници, подчерта Жаблянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'