Валери Симеонов: Срокът изтече. Ще си търся правата в съда. Прекрачиха закона и не отразиха позицията ми по скандала от петък

Темата няма какво повече да се дискутира, ще заведа делата в съда, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.
По телевизия Bulgaria ON AIR той заяви, че 24-часовият ултиматум, който отправи към няколко български медии, вече изтече. След интервю по Нова ТВ в петък вицепремиерът от „Обединени патриоти“ обвини национални медии, че водят „мащабна организирана клеветническа кампания“ срещу него, заплаши ги със съд и постави срок да му се извинят. ГЕРБ се разграничиха от ултиматума на Симеонов към медиите. Късно в неделя вечер в профила си във Facebook той обяви, че ще търси в съда правата си по казуса.
„Както всеки човек може да види и чуе от записа, дори за миг не съм заплашил Виктор Николаев – напротив, темата през цялото време бяха компроматните атаки на БСП и как те могат да спретнат на всеки човек един „-гейт“.
С Виктор и екипа на Нова след интервюто говорихме приятелски, а към обяд се чухме по телефон и се смяхме колко е абсурдно да се говори за заплахи. Корпоративните медии в страната са свикнали да мачкат и унижават всекиго, но този път за закуска попаднаха не на крехко пиле, а на таралеж. И ще им приседне“.
„Използването на думата „ултиматум“ в случая е неуместно, тъй като се опитах да дам срок на медиите да ми се извинят, след като прекрачиха закона и не отразиха позицията ми по скандала от петък“, обясни и тази сутрин Валери Симеонов.
„Освен това, във въпросния разговор с журналиста Виктор Николаев се опитах да направя нещо, което правят всички гости в телевизионните студиа -да изложа онова, което аз искам зрителите да чуят, не просто да отговарям на въпросите на водещите“, подчерта вицепремиерът. Той допълни още, че свободата на словото се изразява в това гостът също да може да преценява по кои въпроси да отговаря и по кои не, а подхвърлянето, че на журналиста Виктор Николаев може да му бъде спретнат „Викторгейт“ било аналогия с ирония по повод скандала с роднинските назначения в общините.
Журналистът Юлий Москов посочи, че не смята за заплаха решението на Валери Симеонов да заведе дело срещу медиите.
„Има нещо по-страшно, което всички пропускаме, а това е че вицепремиерът започна да диктува на журналистите за какво да говорят. Хората във властта не притежават държавата, те трябва да я управляват“, каза Москов.
Той риторично попита защо след избухналия скандал Съюзът на българските журналисти не е изразил становище по въпроса докато асоциацията на европейските журналисти остро възрази и призова за бойкот на управляващи, които заплашват журналисти. Според журналиста Асен Григоров изказването на двама политици един след друг в рамките на няколко минути във връзка с уволнението на журналист, навява на зрителите мисълта, че именно те имат нещо общо със случилото се. „Проблем се явява и обвинението на вицепремиера към държавните медии, което само по себе си потвърждава твърдението, че те са подложени на натиск от страна на властта в България“, допълни още Асен Григоров.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'