Валери Симеонов: Не може Путин да дава такива унизителни определения за България

Вицепремиерът Валери Симеонов предлага Министерството на външните работи – МВнР да вземе отношение за такова „унизително определение за България“ по повод изказването на руския президент Владимир Путин.

Отношенията с Русия в последните дни се развиват в една нелинейна зависимост. Руският президент Путин или има лоши съветници, или не си мери приказките. Не знам кой му пише речите и изказванията на Владимир Путин, но той си позволи да даде лоша оценка на българското правителство за „Южен поток“. Нещо обаче се е объркал и е добре МВнР да излезе с остра позиция по този въпрос, каза вицепремиерът Валери Симеонов в ефира на БНТ.

Според него проектът „Южен поток“ е бил унизителен за страната ни.

„Решението за спирането на проекта е продиктувано поради това, че България можеше да търпи сериозни финансови санкции от ЕС, ако беше реализиран този проект. „Проектът беше вреден и срещу българския национален интерес“, категоричен бе Симеонов.

Вицепремиерът не е доволен от твърдението на Путин, че „България е слаба и затова е отхвърлила „Южен поток“. Решението на България за спиране на „Южен поток“ е заради опасността да се нарушат правила на ЕС и държавата да претърпи сериозни финансови санкции.

„Да инвестираш в изграждането на тръбопровод и да чакаш да получаваш такси след 20 или 220 години, е глупаво. Тук става въпрос за много сериозни икономически основания да отхвърлим този проект. Не може Путин да дава такива унизителни определения за България. България нямаше никакъв интерес от изграждането с тези договорености, които бяха тогава. Не всеки енергиен проект е полезен“, подчерта вицепремиерът.

Според него, не е добре да се прибързва с избор на главен секретар на МВР, като въпросът ще бъде поставен и на коалиционния съвет в Министерския съвет.

Във връзка с избора на Светлозар Лазаров за поста, Симеонов обясни, „че този човек все още носи сериозни негативи от случая с Лясковец, тъй като стана ясно, че цялата операция е по негово разпореждане. Там имаше убит командос. Не знам до къде стигнаха делата и не мисля, че това е подходящият избор“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'