Валери Симеонов: Има диктат на медиите, малтретират политици

Има диктат на медиите, те отправят призовки да се явите и за да получите 10-15 минути право да изложите своите тези, трябва да поемете риска да бъдете унижаван. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ по повод протеста на журналисти срещу натиска на властта. Той уточни, че го е гледал от прозорците на Министерски съвет, пред чиято сграда се проведе. Симеонов подчерта, че защитава своята свобода на словото, но не би посегнал на свободата на словото на когото и да било. Той добави, че не се е отказал да заведе дело срещу няколко големи медии, защото бил обвинен в престъпление – че е заплашвал журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев.
На въпрос на водещата получил ли е призовка, за да дойде в Националната телевизия, вицепремиерът отговори:
„Не, за вас не, за вас не. Но често сме свидетели – по студията, особено по сутрешните блокове, политици, обществени фигури, хора с позиции да бъдат малтретирани. Аз не мога да приема, че това е нормално и че, както вече го казах и го написах, правото на свобода на словото е само право на журналистите. То е право на всеки човек“.
На уточнението, че когато имат с какво да се похвалят, на политиците им е доста приятно да присъствате в телевизионните студия, Симеонов пък отвърна:
„А защо не допуснете, че въпросните политици, които толкова много мразите всички, всъщност са хора като всички останали, имат право на същите, имат същите права като всички останали и може би не идват, за да изживеят своите звездни 10 или 15 минути слава, а идват, за да могат да защитят някаква теза, да изложат своите тези. Политиците са хора като всички останали и те могат да грешат. Могат да се извинят, могат да кажат, че са сбъркали, а могат и да кажат, че ще съдят някого. И водещите също могат да сгрешат, както сгрешихте преди малко, мислейки, че лазим на четири крака, за да ви дойдем в студията“. На отговора на водещата, че тя не е казвала това, вицепремиерът все пак призна:“Естествено, че не го казахте. Аз пресилих“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'