В полските училища ще се преподава любов към НАТО

Афекцията, която Полша има към НАТО ще стане още по-ясно изразена след като правителството реши, 2 месеца преди срещата на Алианса във Варшава, че всички ученици трябва да минат специален курс, който да ги научи „да разбират и оценяват членството ни в Алианса, да го уважават и да знаят какво е добро на този свят.“

Целта на курса е да покаже на децата колко важни са връзките на Полша с НАТО. Но освен това една от целите на курса е и да изпрати ясен сигнал към съюзниците и съперниците на страната. Сигнал, който ще покаже какви са стратегическите цели на Варшава.

Курса ще трае по 4 часа седмично и ще разглежда теми като членството на Полша в блока, военни учения, както и потенциалната перманентна база на НАТО в Полша (срещу, която Германия се обяви безпрецедентно в историята си).

Според полското МВнР, децата вече са получили всичко, което им е нужно за провеждането на „атлантическите“ занятия.

Михал Коркош, 18 годишен ученик каза за The Financial times, че курса рискува да „възхалява един обикновен военен съюз“, но от друга страна момчето се радва, че страната му е членка на НАТО.

Управляващата партия в Полша е силно про-атлантическа и отдавна призовава за създаването на перманентна военна база в страната, от която да могат да се провеждат дефанзивни и офанзивни операции срещу „потенциално опасни съседи, които не са си научили урока“, както се изрази президента Анджей Дуда.

1040091830

Миналата година Полша беше една от малкото страни, които покриха изискването на НАТО за 2 %-ов военен бюджет. Освен това НАТО се радва на голяма подкрепа сред населението. Близо 60 % от поляците гледат на Алианса позитивно. За сравнение средния процент за страните от Западна Европа е под 50 (а за Франция под 45 %).

Според експерти това се дължи на страха на поляците от руска заплаха и агресия. В отговор на това, бившият съветник на президента Рейгън, Дъг Бандоу каза следното:

„Естествено руската заплаха не е чак такава, каквато поляците я описват. Няма никакви индикации, че Путин иска да отвлече и изяде милиони украински, грузински и полски дечица. Не вярвам, че руснаците са толкова глупави, че да се опитат да правят проблеми на етническа полска земя, в рамките на суверенна полска територия. Ние винаги ще застанем зад поляците, ако те имат истински проблеми, но бъдете сигурни, че нито един наш президент няма да рискува ядрена атака срещу Чикаго, за да пази Краков.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'