В Хага решиха: Армията на САЩ и ЦРУ са извършвали военни престъпления
В процеса на разпитване на задържани лица в Афганистан между 2003-2004 г. военните сили на САЩ и ЦРУ са извършили военни престъпления. Това съобщи главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага.
„Имаме основателна причина да смятаме, че по време на разпитите… членове на въоръжените сили на САЩ и ЦРУ са прибегнали до употребата на методи, дефиниращи военното престъпление, като изтезания, жестокости, посегателства върху личното достойнство и изнасилвания”, разкри главният прокурор Фату Бенсуда резултатите от предварителното разследване.

БГНЕС припомня, че по-рано този месец съдът обяви, че веднага след президентските избори ще започне пълно разследване на възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Афганистан, извършени от американската армия.

Все още се очаква Бенсуда да потърси отговорност и за въздушните удари на американските сили върху организацията „Лекари без граници” в Кундуз, при които загинаха десетки хора.One thought on “В Хага решиха: Армията на САЩ и ЦРУ са извършвали военни престъпления

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'