В Германия затягат правилата за двойното гражданство! Джамиите са изборни секции!

Германски политици предлагат затягане на правилата за двойно гражданство след мощната подкрепа за Ердоган в Германия. Шокирани от подкрепата сред турците в Германия за предоставянето на нови широки правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган на референдума в неделя, няколко влиятелни германски депутати призоваха днес за затягане на правилата за предоставяне на двойно гражданство, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
„Местните джамии са изборни секции за (управляващата в Турция) Партия на справедливостта и развитието“, заяви социоложката Неджла Келек пред в. „Билд“. Последните неофициални резултати от референдума показват, че 51,4 процента от избирателите в Турция са подкрепили плановете за промяна на политическата система, предоставяйки широки пълномощия на Ердоган, докато подкрепата сред 1,4 милиона турски избиратели в Германия е била дори по-висока – 63 процента, отбелязва агенцията.
В западния град Есен 75,9 процента са подкрепили конституционните реформи в Турция. Коментатори все пак напомниха, че избирателната активност в Германия е била само 44 процента. В Германия живеят около три милиона души с турски произход и някои политици казаха, че лоялността, която мнозина са демонстрирали към Ердоган, показва отхвърляне на демократичните ценности.
„В либерална държава като Германия, тези, които гласуват за унищожаване на свободата в Турция или за ограничаването й, очевидно не са приели нашите ценности“, заяви лидерът на Партията на свободните демократи (FDP) Кристиан Линднер и допълни, че турците в Германия трябва да спазват германската конституция. Високопоставени политици от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел призоваха към действие. „Важно е да променим правилата, които улесниха получаването на двойно гражданство“, заяви баварският консерватор Стефан Майер.
Правилата бяха смекчени през 2000 и 2014 г., припомня Ройтерс. Около пет месеца преди федералните избори, крайнодясната партия Алтернатива за Германия, която събира между 7 и 11 процента в социологическите анкети, поиска пълна отмяна на двойното гражданство за турци. Наблюдатели посочиха, че много турци в Германия произлизат от консервативни, селски райони на Турция, като Анадол, и че най-голямата асоциация на джамиите в Германия докарва имами от Турция.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'