В Естония провеждат тестове за лоялност към държавата и „правилното“ отношение към кризата в Украйна
В Естония са започнали да провеждат тестове за лоялност към държавата. Целевата аудитория на изследването са жителите на страната между 15 и 35-годишина възраст. Въпросниците вече са били разпратени във всички учебни заведения в страната. На въпросите трябва да отговорят естонските военнослужещи и младите работници в държавните учреждения. За жителите на Естония появата на странния тест стана шок заради явната антируска насоченост на въпросите, предаде Российская газета, цитирана от Пик.
Първи са започнали да се възмущават родителите на учениците, които не са давали на децата си съгласие да участват в съмнителното държавно допитване. Те е трябвало да отговорят на въпросите „Как оценявате членството на Естония в ЕС?“. „Смятате, ли че Русия може да представлява реална заплаха за сигурността на Естония“. Също така властите се опитват да изяснят отношението към военните бази на САЩ, които ще се появят скоро на територията на страната. Въпросът за това звучи така: „Как смятате, за какво военните съюзници се намират на територията на Естония?“ Един от възможните отговори е „Заради провокациите на Русия“.

„Следващият блок въпроси е свързан с политическата ситуация в Украйна и западните санкции срещу Русия. Тези въпросите звучат така: „Как смятате – кой носи повече отговорност за конфликта в Украйна?“ и „Какво трябва да направи ЕС със санкциите срещу Русия?“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'