В Бундестага скочиха срещу религиозната политика на Ердоган
Германия трябва да втвърди своята позиция по отношение на сегашните е турски власти и да се противопостави на религиозната политика на президента на Турция Реджеп Ердоган. Това каза съпредседателката на фракцията на Лявата партия в Бундестага Сара Вагенкнехт в интервю за германския вестник „Велт ам зонтаг”, публикувано днес.
Според нея турските власти се намесват в дейността на религиозните институции, като например влияят върху съдържанието на проповедите на имамите“. „По този начин ние насърчаваме паралелна реалност, която няма нищо общо с нашата демокрация и просветено общество“, каза тя. Вагенкнехт обвини властите на Германия, че не наблюдават преподаването на ислям в училищата в Германия, която има вредно въздействие върху атмосферата в Германия, пише Пик.

В петък Главната прокуратура на Германия съобщи, че в страната е задържан заподозрян турски шпионин. Властите заявиха, че обвиняемият е заподозрян, че по нареждане на турските тайни служби събира информация за кюрдите, живеещи в Германия, тяхното местонахождение, контактите, и политическата им дейност. Вагенкнехт е уверена, че „агентите на Ердоган” трябва да бъдат изгонени от Германия.
В неделя стана известно, че германското училище в Истанбул (гимназията „Лисеси”), в което по междуправителствено споразумение между Германия и Турция работят десетки специалисти от Германия, е било забранено да се празнува Рождество Христово. Германските преподаватели в лицея съобщиха, че причината за отмяната на всички тържества е специално разпореждане на властите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'