Управляващата партия в Турция номинира нов премиер

Управляващата в Турция ПСР официално обяви министъра на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм за свой кандидат за премиер.
Управляващата в Турция партия на свободата и развитието /ПСР/ назова близък съюзник на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган като единствен кандидат за премиер на страната, съобщи говорителят на партията, цитиран от турския вестник Yeni Şafak и „Фокус“.

Говорителят на ПСР потвърди номинацията на министъра на транспорта Бинали Йаълдъръм като председател на партията.

Официалното гласуване ще се проведе на извънредното събрание на ПСР на 22 май.

Резултатите от предварителните проучвания сочеха, че по-голямата част от висшите ръководители на партията одобряват Йълдъръм, следван от министъра на правосъдието Бекир Боздаг и вицепремиера Нуман Куртулмуш.

С това ще бъде сложен край на 3-седмичните спекулации, след внезапното оттегляне на Ахмет Давутоглу от поста на министър-председател и председател на партията.

Давутоглу потвърди, че няма да се кандидатира на извънредния конгрес на ПСР, разчиствайки пътя за смяната му от премиерския пост.

Разривът между президента Реджеп Тайип Ердоган и Давутоглу, за какъвто упорито се говореше от известно време, разтърси турската политика.

Премиерът Ердоган ще проведе днес последната си седмична среща с премиера в оставка Давутоглу.

СПОДЕЛИ:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'