УНИЦЕФ и сирийски „демократични“ активисти обвиняват Русия за брутални атаки над цивилни в ИдлибУНИЦЕФ и сирийски активисти обвиниха Русия и Сирия за вчерашната атака в сирийската провинция Идлиб, при която са загинали над 35 цивилни, включително 22 деца. Москва отрече обвиненията и настоя за международно разследване на трагедията.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права руски или сирийски военни самолети са извършили шест атаки в село Хас, в сирийската провинция Идлиб.
Сред поразените мишени е бил училищен комплекс. Ракета ударила входа на училището, докато децата и учителите им се опитвали да се приберат по домовете си. При атаката са унищожени и домове на местни жители.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк определи инцидента като трагедия и подчерта, че ако атаките са били умишлени, значи е било извършено военно престъпление, пише Пик.

Русия обаче обяви, че нейни самолети не са извършили въздушните удари в провинция Идлиб.

„Това е страшна трагедия и в разследването й трябва да се включат незабавно всички международни институции. Руската федерация няма нищо общо с тази ужасна трагедия, с тази атака“, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Междувременно ООН обяви, че за по-малко от месец в източната част на сирийския град Алепо са загинали 400 души, а 2 000 са били ранени. Бомбардировките в Алепо този месец са били най-интензивните от началото на конфликта в Сирия през 2011 г., отчита организацията.

loading…


One thought on “УНИЦЕФ и сирийски „демократични“ активисти обвиняват Русия за брутални атаки над цивилни в Идлиб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'