УНИКАЛНО! Ще добиваме ток от Черно море

За тази впечатляваща нова технология за добив на ток чрез сероводород разказва ръководителят на проекта от БАН – проф. Венко Бешков.

Според него, неизчерпаемият ресурс от сероводород в родното море ще ни позволи да снабдяваме България с ток поне през следващите 200 години.

Вече е осъществен и първият тест – екипът на проф. Бешков е направил пилотна инсталация край Варна през 2014-та, когато е установена 90 % използваемост на сероводорода.

Добитата при теста енергия стигала за захранването на часовник.

В. „Труд” пише, че учените се стремят технологията да се ползва за двигатели и ще бъде изцяло екологично чиста.

Проф. Бешков и екипът му още работят по проекта и някои проблеми като например –агресивността на сероводороа, който е силно корозионен.

Стана ясно, че вече има и интерес от страна на бизнеса към проекта, който пък ще превърне България в първата държава с такава технология в света.

Подобни проекти се разработват в Китай и Южна Корея, но учените заявяват:

„Те не са съпоставими с нашия, защото работят с малки инсталации и химикали, които биха увредили тежко морската среда. При нашата технология се използват екологично съвместими вещества и апаратура. Така ще връщаме в морето окислените съединения след получаването на енергията. Те ще служат на бактериите да произвеждат нов сероводород. Това е много елегантно решение, единствено в света“.

front.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'