Турция ще предостави на Русия възможност да използва базата в Инджирлик

loading…Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Русия не се е обръщала с искане да използва военновъздушната база Инджирлик в южната част на страната, но ако е необходимо, тя може да се използва, съобщи Анадолската агенция. В отговор на журналистически въпрос, премиерът отбеляза, че руската страна не е искала от Анкара да използва базата Инджирлик, предаде Пик.

„Тази информация не е вярна, но при необходимост базата Инджирлик може да се използва“, заяви Йълдъръм. Той изрази убеденост, че Русия няма необходимост от използването на базата Инджирлик. „Турция отвори базата Инджирлик за борба срещу терористите от ДАЕШ. Тя се използва от САЩ и Катар. Други страни също могат да пожелаят да използват военновъздушната база, където сега има също и германци. Що се отнася до Русия, подобно искане не е отправено. Мисля, че няма и необходимост. Защото има две бази в Сирия. Разликата в разстояниоето е по-малко от 100-150 километра. Затова не бива да се доверяваме на подобни съобщения“, посочи каза Йълдъръм.

loading…


Военновъздушна база Инджирлик се използва от ВВС на САЩ и Турция, на базата на Договор за военно и икономическо сътрудничество между двете страни. В базата има самолети на редица страни, включени във водената от САЩ международна коалиция, участваща във въздушните операции срещу „Ислямска държава“.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'