Турция прехвърля войска към сирийската граница за да противодейства на кюрдските военни отряди създадени от САЩ

Турция продължава да придвижва войска към границата си със Сирия. Само в един от районите вече пристигнаха 24 военни единици техника и персонал. Това съобщи Агенция „Анадол. Придвижването на войски е в следствие на намерението на САЩ да организират в Северна Сирия 30 000 бойци от опозицията, повече от половината от които-кюрдски военни отряди.

Според информация от Министерството на отбраната на Турция, военните водят денонощно наблюдение на сирийската провинция Африн, за да открият евентуално струпване на кюрдски подразделения.
По-рано днес президентът Ердоган заплаши да унищожи „още в зародиш“ планираната от САЩ военна група, чиято цел, според американците ще бъде охрана на границите на Сирия с Турция и Ирак. Затова сега наблюдателите са на мнение, че турска военна операция в Северна Сирия може да започне всяка минута.

„Вашингтон си играе с огъня, като сътрудничи с бойците от кюрдските части, вместо с Турция. Те доставят на тези формирования на PYD/YPG камиони с оръжие. А днес се опитват да създадат от тях армия терористи, наричайки ги „сили за гарантиране безопасност на сирийската граница“, обяви вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг, цитиран от Агенция „Анадол“. По-рано стана известно, че Вашингтон планира да създаде 30 000 армия за защита на сирийските граници, най-вече на тези с Турция и Ирак. Според плана, тези сили основно ще са от кюрдските военни отряди, воювали срещу „Ислямска държава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'