Турски поток е факт – Русия и Турция подписаха
Русия и Турция подписаха междуправителственото споразумение за проекта за газопровод „Турски поток“. Документът беше подписан от министрите на енергетиката на двете страни след края на преговорите между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.„Споразумението предвижда изграждането на две отсечки от магистралния тръбопровод по дъното на Черно море“, заяви по-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер. Двете отсечки трябва да бъдат построени до декември 2019 г., добави той, цитиран от Пик.

През декември 2014 г. Русия взе решение за изграждането на „Турски поток“, след като се отказа от строителството на газопровода „Южен поток“, свързващ руския черноморски бряг с българския, заради изискванията на Европейския съюз. Причината за отказа бе свързана с исканията на Брюксел „Южен поток“ да отговаря на изискванията на т.нар. Трети енергиен пакет.

Преговорите по „Турски поток“ бяха прекратени в резултат на кризата в двустранните отношения, избухнала след свалянето на руския бомбардировач Су-24 в края на ноември 2015 г.

С възстановяването на двустранните отношения работата по проекта продължи.

Той предвижда строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и от там до границата с Гърция. Дължината на морската част от проекта е около 910 км, сухопътната част по турска територия – 180 км. Цената на „Турски поток“ бе оценявана по-рано на 11,4 милиарда евро.

В случай че проектът за газопровод бъде изграден Русия значително ще намали своята зависимост от Украйна като транзитна държава. Също така Москва най-вероятно ще се откаже от така наречения западен маршрут за доставка на „синьо гориво“ за Турция, който освен през Украйна минава и през България, от което страната ни ще понесе загуби за стотици милиони ежегодно.loading…


One thought on “Турски поток е факт – Русия и Турция подписаха

 • 11.10.2016 at 13:52
  Permalink

  Анализ на “Булг-стратфор”

  Приятели,

  Кретена си е кретен и от аргументи и сравнителни определения, като “скъпо” и “евтино”, не разбира… или от национален (народен и индустриален) интерес, не разбира… Работата е чиста и проста, като гербер или соросоид (либерален световен терорист) след баня…

  Турция строи две (ДВЕ) атомни РУСКИ централи… и обмисля трета с японците, а Украинската енергетика, според техните енергетици, се “срива” след 2-3 години… Путин спира транзита на газ през Украйна през 2019г., а в нашето Черно море газ НЯМА…!
  Според герберите и соросоидите-глобалтерористи…:
  – ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ДА ПЕЧЕЛИ от износ на ток за Турция и Украйна и газ за Европа, КАТО МОЖЕ спонсора НА ГЕРБ, РЕФОРМАТОРИТЕ И „ПАТРИОТИТЕ“ – Турция, да печели от България…!?!?!

  – А българския народ ли…?

  ЩЕ КУПУВА СКЪП „ФОТО-ТОК“ ПО 75 СТОТИНКИ (собственик Ц.Бориславова, дето предвидливо пак щяла да си купува банка и Б.Борисов), “софийски високоефективен” по 25 стотинки и Американски ток по 13,5 и 19,0 стотинки, ВМЕСТО… ЕВТИН ОТ „БЕЛЕНЕ“ СЪС СЕБЕСТОЙНОСТ 2,42 СТОТИНКИ (според HSBC, стр.11 от доклада им, долу в ляво. Има го на български в нета…) ЗА ЦЕЛИ 60 ГОДИНИ…!!!
  – А какво ще стане, когато през 2019г. Русия спре транзита на газ през Украйна – не ми се мисли…!!!

  Можете да направите сравнение…:
  – Себестойност на тока от Козлодуй – 1,1 стотинки… (цена 3,5)…

  – ДА НИ Е ЧЕСТИТ ТЕРОРА И ГРАБЕЖА ОТ ЗЕЛЕНО-КАФЯВАТА ЕЛ.МАФИЯ…!!!

  Ако не достроим “Тройния шлем на Първанов” (АЕЦ-Белене, вариант на газопровода “Южен поток” с две тръби и транспортния коридор “Бургаз – Александропулис” – магистрала и скоростна ЖП), ще станем енергийни просяци, но Путин иска “железни гаранции”- първо да се приеме закон за строежа им, както се прие закон за плащането на реакторите…
  .

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'