Турската армия е в Сирия! Водят се жестоки сражения (СНИМКИ И ВИДЕО)

В 8:40 тази сутрин т.нар. „Свободна сирийска армия“ започна кампанията си в североизточните територии на провинция Алепо. Целта е град Джараблус на река Ефрат.

Към 1500-те бойци на ССА се присъединиха и отряди от турските специални части съобщава сирийската медия Ал-Масдар. На пръв поглед може и да изглежда, че турските сили ще се сражават срещу Ислямска държава, но атаката над Джараблус със сигурност има и други цели.
loading…


Най-вероятно основната причина за офанзивата срещу Джараблус, е огромното присъствие на кюрдски и арабски бойци от Демократическия съюз, които се намират южно от града. Превземането на града ще попречи на Демократическия съюз да завземе поредния граничен пункт по границата. До момента в боя са вкарани авиация, реактивни системи за залпов огън и гаубици. Още сутринта границата е била пресечена и от танкове.
В 12:30 външният министър Мевлют Чавушоглу заплаши, че ако Кюрдските отряди за самозащита (YPG) не отстъпят източно от Ефрат, турските сили ще ги атакуват.

Към 11:30 високопоставен служител на Пентагона заяви, че американските ВВС ще предоставят военновъздушна подкрепа и поддръжка на турската армия и сирийската „умерена“ опозиция. Операция „Ефратски щит“ има пълната подкрепа на САЩ.

Според Ройтерс, очаква се турската армия и съюзниците й да разчистят сирийската територия в дълбочина до 70 км от границата.
Предстои да видим как ще реагира сирийското правителство, както и подкрепящите го Москва и Техеран.  ALTER24
 
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'