Цветанов: По отношение на Русия, България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави. Това е гаранция за нашата сигурност

Премиерът полага максимални усилия да се изяснят всички факти и тогава правителството да вземе съответното решение по отношение на Русия. Това мнение изрази пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той подчерта, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави, защото това е гаранция за нашия просперитет, успех, за защитата на суверенитета и националната сигурност на страната.

Солидарността към Великобритания беше ясно изразена на Европейския съвет, на който присъства и Бойко Борисов, добави Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той определи срещата във Варна като изключително голям успех, „защото лидерите на Европа и президентът на Турция седнаха на една маса въпреки всички тези противоречия, обиди, които си бяха казали през месеците назад“.

Важно е, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ, че ангажиментът на ЕК за 3 млрд. евро за Турция ще бъде спазен, 1,8 млрд са преведени като средства по определени проекти. А за нас е важно да имаме добри отношения с Турция като съсед, да запазим нулевия миграционен поток към страната ни.

Трябва да уважаваме съседа си, да защитаваме националния суверенитет, но, когато правиш национална политика, трябва да носиш съответната отговорност, премиерът Борисов показа, че може да я носи, заключи Цветанов. По думите му, е важно, че има ясен знак, че диалогът може да помогне за нормализиране отношенията между ЕС и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'