ЦРУ закупи три апарата от БАН за измерване на космическа радиация

Централното разузнавателно управление на САЩ е купило три апарата от Българската академия на науките за измерване на космическата радиация. Това съобщи във Варна проф. Димитър Теодосиев, председател на Научния съвет на Института за космически изследвания и технологии към БАН, цитиран от БТА. Той уточни, че към този тип уреди проявяват интерес както други държави. Сега Институтът работи по четири големи проекта на обща стойност около 700 хиляди евро, като финансирането е по международни инструменти.
По думите на проф. Теодосиев, най-големият проект е за 400 000 евро и е свързан точно с разработването на летателна апаратура за измерване на космическата радиация, която ще се ползва при втората мисия до Марс през 2020 г. Идеята е българският уред да кацне със спускаемия апарат.
Аналогичен уред работи на спътника, който вече отиде до Червената планета и в момента е на орбита около нея, допълни Теодосиев.
Институтът вече има възможност да надгради проекта за първата в света космическа оранжерия „Свет“, чиято разработка бе купена преди години от НАСА и в момента се ползва в американския модул на Международната космическа станция. По думите на професора, това ще стане възможно чрез нов проект, който ще стартира през следващите месеци. Идеята е да се подобрят технологиите за отглеждане на растения в космически условия.
Димитър Теодосиев уточни, че българските учени са разработили нови варианти за оранжерия, като не е изключено и тя да бъде качена на Международната космическа станция. Има шансове българските разработки за космически храни в Института по криобиология да продължат да се развиват, тъй като към тях има международен интерес, каза още Теодосиев. По думите му освен при космическите полети, за тези продукти се търсят и други приложения, основно в медицината и промишлеността.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'