Целенасочена атака срещу „Дунарит“. Отнемат лиценза на предприятието. Работниците на протест

Започва се процедура по отнемането на лиценза на военния завод Дунарит. Работниците излизат на протест.
Формалният повод за процедурата по отнемане лицензите на „Дунарит” е обвинение към член на съвета на директорите. На 4 август от МВР е изпратено известие до директора на предприятието Кръстю Кръстев, в което му се дава срок за възражение. Мирният протест на работниците от „Дунарит“ е насрочен за утре, 10 август, пред Дунав мост от 13 часа. Причината е решението за започване на процедура за отнемане на лиценза на военния завод, съобщи Диана Георгиева, председател на синдикалната организация на КНСБ в предприятието, цитирана от Дарик.
Синдикатите в завода обясниха, че в дружеството работят над 1300 човека. По думите им допълнително, ако спре работата на завода, ще бъдат засегнати поддоставчици и контрагенти. В момента „Дунарит“ изпълнява договори за още 60 млн.долара, а ако затвори врати, ще блокира работата на останалите фирми. До това се стигна, след като преди няколко дни стана ясно, че е стартирала процедура за отнемане лиценза за всички дейности на завода. Според синдикатите става дума за целенасочена атака към едно от работещите предприятия във военно-промишления комплекс, което е на печалба – само за миналата година тя е 29 млн.лв. В момента „Дунарит“ изпълнява договори за още 60 млн.долара, а ако затвори врати, ще блокира работата на останалите фирми, с които е в партньорски отношения.
Формалната причина за отнемане на лиценза е връчен обвинителен акт на изпълнителния директор на завода за злоупотреби. Повече подробности няма, тъй като ставало въпрос за класифицирана информация. „Има един обвинителен акт към изпълнителния директор, въз основа на който искат да спрат лицензите – по-точно разрешителните за производство, съхранение и търговия с военно-промишлени изделия“, заяви Стоил Георгиев от КТ „Подкрепа“.
До момента не е доказано и никъде не се е говорило за нарушения от страна на изпълнителния директор, за някакви злоупотреби, коментира още той. И призова разследващите да си свършат работата, но без да затварят предприятието. За да спасят завода, синдикатите излизат утре в 13 часа на протест, пише още БГНЕС.
„Целта е една-единствена, запазване работата на фабриката, запазване на работните места на над 1300 работещи в завода Нашата работа е кооперирана, ние даваме работа на поне още три пъти по толкова от други фирми работници и техните семейства. Освен това при нас работят 80 процента млади хора, които също искаме да защитим“, заяви Диана Георгиева от КНСБ. От синдикатите са разпратили декларация до президента, правителството и Народното събрание, в която настояват за спешна среща по казуса. Изпълнителният директор на „Дунарит“ Кръстю Кръстев обясни, че в момента се подготвят материали, за да се обжалва процедурата по отнемане на лиценза. Вчера е изпратено становище на сдружение Българска охранителна индустрия за последиците за военно-промишления комплекс, ако „Дунарит“ спре да работи.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'