Тръмп: Отношенията с Русия са на невиждано опасно ниво. За това можете да благодарите на Конгреса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пише в Туитър, че отношенията между Вашингтон и Москва са на „невиждано досега опасно ниво“ и хвърля вината за това на Конгреса. Това Тръмп направи, заради гласувания закон, с който преди дни втвърди икономическите санкции срещу Русия. „Нашите отношения с Русия са на невиждано досега опасно ниво.
За това можете да благодарите на Конгреса, на същите тези хора, които не могат дори да ни осигурят медицинско застраховане“, пише Тръмп, цитиран от BBC.
Коментарът на Тръмп в Туитър е поместен ден след като той подписа закона за новите санкции срещу Русия – действие, определено от Москва като пълномащабна търговска война и слагащо край на надеждите за по-добри отношения с правителството на САЩ. Самият Тръмп се дистанцира от закона, веднага след като го подписа вчера. Този „много несъвършен“ текст може да провали усилията за затопляне на отношенията с Москва, категоричен е той. Сенаторът републиканец от Арканзас Том Котън обаче заяви пред MSNBC, че „нашите отношения с Русия са в много ниска точка, но това е грешка на (руския президент) Владимир Путин.
Целта на закона е да накаже Русия за намесата й в президентските избори в САЩ през 2016 г. и за действията й в Украйна. Русия също реагира остро. Премиерът Дмитрий Медведев каза, че санкциите слагат край на надеждите за подобряване на отношенията с новата американска администрация. Във фейсбук той написа, че санкциите показват пълната слабост на Тръмп и че той е бил унижен от Конгреса. Наблюдателите отбелязват, че все пак Белият дом е успял да смекчи значително някои положения в закона, които в предварителния проект са изглеждали по-радикални. Това се е случило с решаващата подкрепа на американския бизнес. В окончателния вариант обаче остава ограничението президентът да не може да премахва санкциите.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'