Тръмп и Путин могат да възобновят споразуменията за съвместни въздушни удари в Сирия
Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп може да възобнови споразуменията, постигнати с Русия през септември, за съвместни въздушни удари по терористите в Сирия, съобщава изданието Washington Times, позовавайки се на представители на Пентагона и държавния департамент.
Представители на армията и дипломати твърдят, че са готови да се придържат към всяка политика, която ще зададе новата администрация, но «близки до ситуацията твърдят, че сътрудничеството с Москва ще бъде съсредоточено по възраждане на плана на администрацията на Обама за съвместни въздушни удари с Русия в Сирия», съобщава изданието.
«Бяхме готови да действаме, ще бъдем готови отново», — цитира изданието думите на представител на Пентагона.

Представител на държавния департамент съобщава, че планът, който бил представен през септември и включвал създаването на Съвместен изпълнителен център между Русия и САЩ за планиране на ударите по обекти на терористите, вероятно ще бъде представен на новата администрация, съобщава изданието.

Независимо от това, източникът подчертава, че никой не знае какви действия ще предприеме Тръмп.
«В дадения момент това са само спекулации», — счита източникът.

Както бе съобщено по-рано, президентът на Русия Владимир Путин и избраният президент на САЩ Доналд Тръмп в телефонен разговор споделиха мнения за необходимостта от обединяване на усилията в борбата с международния тероризъм и екстремизъм.
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери на 9 септември след 14-часови преговори в Женева съгласуваха план за Сирия.

Той включваше най-напред прекратяване на огъня и координиране на операцията между руските и американските военни.

На 3 октомври представителят на държавния департамент Джон Кери заяви, че САЩ прекратяват двустранното сътрудничество с Русия по примирието в Сирия и оставят само военни канали за предотвратяване на конфликти във въздушното пространство над Сирия между авиациите на двете страни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:     Тръмп променя САЩ за Украйна,Крим,Сирия,Асад и умерените терористи? Несигурност и политическа анархия в ЕС и НАТО.    

МВнР на Русия, коментирайки решението, заяви, че изразява дълбокото си разочарование.

Според изявлението на руското ведомство, решението на Вашингтон да прекрати сътрудничеството с Москва за Сирия доказва неспособността на САЩ да изпълнят поетите обещания.
Петя Паликрушева / News FrontВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'