The New Yorker: Правителството на САЩ се е примирило Асад да остане на власт до 2021г. Асад успя да обедини това, което беше разбито

Американски медии пишат, че правителството на САЩ се е примирило с възможността Асад да остане на власт поне до 2021 година. Администрацията на Доналд Тръмп е приела сирийският президент Асад да остане на власт до 2021 година, съобщава американското издание The New Yorker, цитирайки „многобройни източници от Държавния департамент и европейски власттови структури“.
Официалната позиция на Вашингтон беше променена след успехите на сирийските правителствени войски с подкрепата на Русия, Иран и Хизбула. В момента правителствените сили контролират такива бивши „скъпоценни камъни“ на опозицията като столицата Дамаск, Хама, Хомс, Латакия и Алепо.
Асад успя да обедини това, което беше разбито преди година, пише вестникът.

На фона на вътрешните противоречия сред подкрепяните от САЩ кюрдски и опозиционни на Асад фракции, успехите им са значително по-скромни и те не могат да бъдат пълноценна алтернатива на режима на Асад, посочва изданието. Дипломатично казано, „руската тройка“, включваща още Иран и Турция, която доминира в мирния процес в Сирия, не придава голямо значение на позицията на САЩ, обобщава The New Yorker.

На 11 декември Путин посети военната база Хмеймим в Сирия, където нареди на руските войски да бъдат оттеглени до постоянните им пунктове за позициониране в Русия. Той отбеляза, че руските въоръжени сили и сирийската армия „са победили най-ефективната група международни терористи в продължение на две години“. Путин допълни, че ако бунтовниците „отново вдигнат главите си, ще ги ударим с такива удари, които те още не са виждали и сънували“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'