Тереза Мей подкрепи предложението парламента да гласува условията за БрекзитПремиера Тереза Мей разреши на парламента да гласува планът и за напускане на ЕС, но помоли да и бъде оставено място за преговори.

Паундът поскъпна срещу всичките си 31 основни конкурента след като Мей успокои инвеститорите, че няма да предприема прекалено войнствен подход при преговорите с ЕС. След коментарите на Мей по Брекзит въпросите стърлинга загуби около %6 от стойността си до момента през октомври.

Парламентът ще обсъди в сряда предложението на опозиционната Лейбъристка партия, призоваваща за “пълен и прозрачен дебат по плана на правителството за излизане от ЕС” и да се даде възможност на парламента да „разгледа както трябва този план“ преди Мей да започне официалните преговори. Искането се подкрепя и от някои депутати от собствената Консервативна партия на премиера.

В отговор, късно във вторник Мей внесе изменение, което приема предложението като добави, че не трябва да има опит да се блокира Брекзит или “подкопае позицията за преговори на правителството.”

“Ние искаме да има подходящ контрол, и подходящ контрол означава гласуване,” каза говорителката на министерството на външните работи Емили Торнбъри.

Паундът е най-лошо представящата се валута срещу долара този месец, потъвайки до вчера с повече от %5. В ранните часове на сряда сутринта обаче валутата спечели %1,3 и в момента се търгува на нива от 1,2274 за долар.
„Поскъпванията на паунда са лимитирани поради опасенията за това колко тежки биха били преговорите за Великобритания, разширяване на дефицита по текущата сметка на Обединеното Кралство и перспективите за негативни лихвени нива“, каза Елиас Хадад, главен валутен стратег на Commonwealth Bank of Australia в Сидни.

На този фон, съдът в Лондон трябва да се произнесе тази седмица дали Мей може да задейства член 50 от лисабонския договор, който стартира процедурата по излизане, без одобрението на колегите си депутати.

Мей каза, че няма да дава „работни коментари“ по стратегия си и позицията на съветниците и е,  че правителството може да заобиколи парламента, когато става въпрос за резултатите от референдум. Контра-аргументът е, че вотът на 23 няма задължителен характер, следователно решения от такъв калибър трябва да бъде одобрено от висшата юридическа власт. FXTRADING.BG

 loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'