„Частното ЦРУ“ Stratfor: Има опасност от военен сблъсък между Русия и САЩ до края на годината
В края на тази година нарастват рисковете от военен сблъсък между Москва и Вашингтон в Сирия, считат аналитиците от американската частна разузнавателно-аналитична компания Stratfor.
Според експертите, до края на годината САЩ ще се съсредоточат върху настъплението по позициите на Ислямска държава в Мосул и Рака. Според прогнозата, сътрудничеството между Вашингтон и Москва по отношение на военните действия срещу тероризма ще бъде минимално, защото двете страни в момента нямат интерес от деескалация на сирийската криза.

Русия ще се придържа към военната тактика, ще се откаже от «дипломатически спорове», докато американската страна не е готова към «конструктивен търг», заради скорошния край на мандата на настоящия президент Барак Обама, твърдят аналитиците.

В края на годината нараства възможността от сблъсък между Русия и САЩ, отчитайки факта, че Вашингтон ще засилва позициите на сунитските въстаници в Сирия и ще лиши политиката на диалог с Москва от нейната приоритетност», се отбелязва в прогнозата на компанията.
В същото време върху ситуацията влияят и други регионални играчи, добавят аналитиците. Ситуацията се усложнява от присъствието на бойното поле на турски войски, които ще се движат в южна Сирия под американско прикритие, за да занижат рисковете от сблъсъци с Русия. В същото време съюзниците на Вашингтон от страните от Персийския залив ще провеждат играта си срещу Иран: те ще се опитат да спечелят от противоречията между Русия и САЩ  и да засилят позициите на сунитските си сателити.
Отношенията между Русия и САЩ се изостриха на фона на влошаването на ситуацията в Алепо. Там терористите продължават обстрелването на жилищни квартали, техни заложници са мирните жители, възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ, в града и околностите не престават боевете. Вашингтон обвинява властите в Сирия и Русия за бомбардировките над гражданското население и над т.нар. «умерена» въоръжена опозиция.
Москва и Дамаск твърдят, че ударите се нанасят само и единствено от позициите на терористите, обвиняват Вашингтон в неспособност да повлияе върху «умерените» и да ги отделиот джихадистите.

Москва нееднократно акцентира върху «неконструктивния характер» на риториката на САЩ. Както заяви замминистърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов, хуманитарната трагедия в Сирия се използва за лансиране на политически цели, което руската страна счита за неприемливо.
Петя Паликрушева-Иванова/ news-frontloading…


One thought on “„Частното ЦРУ“ Stratfor: Има опасност от военен сблъсък между Русия и САЩ до края на годината

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'