Таяни в СУ: Ще е катастрофа, ако младите хора започнат да напускат Европа

Защо толкова хора не гласуват за нас, а за екстремистки партии. Вероятно, защото нашите реакции не са толкова добри. Това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на лекцията си в 272-ра аудитория на Софийския университет. Той постави три цели пред Европейския съюз:
– Да намалим миграцията;
– Да се преборим с тероризма;
– Да намалим младежката безработица.
Като предизвикателства пред Общността Таяни изтъкна още постигане на по-голямо модернизиране на индустрията, климатичните промени, цифровизацията.
Той се обяви за повече свързаност в индустрията и земеделието и за по-добро образование в тази област.

Дъщеря ми учи психология, каза пред студентите председателят на Европарламента.
Вие сте нашите деца и за нас е важно да ви проправим пътя. Моята цел са младите в Европа… Ще е катастрофа, ако младите хора започнат да напускат Европа, отбеляза Таяни. По думите му трябва да променим и манталитета. Трябва да работим в университетите и в дружествата за това да използват работата на младежите за иновациите, изтъкна той. Таяни подчерта, че социалните политики трябва да работят за намаляване на младежката безработица посредством индустрията.

Европа не е само ЕЦБ и само Шенген. Ценностите са много важни. Трябва да имаме мечти, защото без тях няма да можем да работим за нашия живот, каза гостът. Във връзка с това Таяни изтъкна, че трябва да се скъси разстоянието между гражданите и европейските институции. С едно изречение той обясни и какво работи председателят на ЕП: „Аз представям парламента. Работата ми е да защитавам позицията на мнозинството, но то решава след дебати… да отстоявам властта на гражданите.“
На въпрос от аудиторията за комуникацията Таяни отговори, че имаме нужда да изпращаме ясни послания в социалните мрежи.

На въпрос за младежката безработица той каза, че проблемът не може да се реши за една година. Но отбеляза, че трябва да се засилят възможностите на индустрията и туризма, което би било от голямо значение. В европейския бюджет има повече пари за туризъм, както и за млади предприемачи. Също и в европейския бюджет за земеделие – това са пари за млади хора, които работят в сектора, добави Антонио Таяни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'