Тъпанари в действие. Отпада клас „прослужено време“ към работната заплата

Клас прослужено време към работната заплата е на път да отпадне. След като вчера вицепремиерът Валери Симеонов го обяви за остатък от социализма, днес в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ също защити тезата му.“Да имаш повече години прослужено време не означава, че си по квалифициран и че имаш по-добра производителност“, коментира тя и уточни, че дори има случаи, при които би казала, че е обратното.
Стоянова подчерта, че мнението ѝ е на икономист и защити тезата си: „Размерът на заплатата трябва да отговаря на квалификацията на служителя и на производителността му“. В момента клас прослужено време е 0,6% на година, а за депутатите е 1%, уточни Менда Стоянова.
Тя обаче загатна, че идеята на Валери Симеонов е на път да се узакони: „Когато това предложение стане официално, ще трябва да бъде обсъдено на Тристранката, а за него има и пълна подкрепа от работодателските организации“.
Все пак Стоянова обясни, че няма политическо решение на ГЕРБ за това и успокои работещите българи:
„Класът прослужено време като началото няма да намали заплатата. Ако вземате 300 лв. и класът ви е 100 лева – заплата ще стане 400 лева. Но в следващ момент, ако оценката за служителя е по-ниска, той ще получи увеличение спрямо оценката, а не според класа“, даде пример тя.Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира в парламента, че партията е категорично против такава идея.
От ДПС също бяха уклончиви, председателят на социалната комисия Хасан Адемов каза, че това е вечната тема в отношенията между работници и служители, но трябва да бъде сериозно обсъден. „Дори да се приеме такова решение, то ще създаде напрежение и трябва да се мисли за увеличаване на доходите“, каза Адемов. Патриотите пък не са дори чули за тази идея и тя не е обсъждана в групата, а Искрен Веселинов обясни, че това е идея на Валери Симеонов.

Наричаме ги „тъпанари“ защото не са измислили нито как да компенсират лоялните дългогодишни служители, нито как да премахнат изкуственото понятие „минимална работна заплата“ и да го сменят с минимална часова ставка. Занимават се с тъпотии и затова са тъпанари. (бел.ред.)
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'