Светът онемя! Невероятно научно разкритие за живота на Земята!
Международен екип от палеонтолози откри най-древните вкаменелости от фрагменти от живота на Земята. Следи от бактерии, живели близо до подводни хидротермални извори на нашата планета преди 3,77 – 4,29 милиарда години, бяха намерени в скалните образувания Нувуагитук в северната част на Канада, съобщава Лента, цитирана от Блиц.

Става въпрос за най-древните подобни скални образувания на Земята. В изследваните образци били открити цилиндрични, както и дълги и крехки структури. Диаметърът на микрофосилите е 2 пъти по-малък от дебелината на човешки косъм, а дължината им не надвишава половин милиметър. Учените попаднали също на частици железен оксид и карбонати.
По мнението на учените, това свидетелства за биологична активност в миналото. Находката позволява да се уточни направеното по-рано датиране на древни следи от живот, открити в образци от същите скални образувания Нувуагитук, както и в строматолити в Гренландия. Събраните от учените данни показват, че още преди около 3,7 милиарда години микроорганизми са били разпространени в океана. Земята е на около 4.5 милиарда години, като в началото е била с „топка“ от лава съществуваща в хаоса на първичната слънчева система.

Преди 4.1 милиарда години на Земята често падат астероиди и комети, като този период приключва преди 3.8 милиарда години. Водата на Земята е изкарана на повърхността от вулкани, но значително количество е „донесено“ от астероиди, комети и дори планетоиди. Изглежда първият живот на нашата планета е възникнал само 100 милиона години след приключването на интензивните астероидни „бомбардировки“. Интересен факт е, че магнитното поле на Земята след възникването на живота – преди 3.5 милиарда години. Учените смятат, че преди 4 милиарда години химическа реакция е довела до появата на саморепликираща се органична молекула.

Комбинацията от различни условия е помогнала за появата и на различни молекули като липиди, въглехидрати, целулоза, хлорофил и други. След това са се образували първите молекули ДНК (дезоксирибонуклеиновата киселина) и РНК (рибонуклеинова киселина). От този „първичен органичен бульон“ е възникнал първият микроорганизъм, а след това еволюцията бавно е вършила своята работа в продължение на милиарди години.

Възможно е и живота на Земята да е бил донесен от другаде, но това не обяснява неговото възникване. Факта, че живота на нашата планета е възникнал толкова рано, говори за възможността той да е често срещан във Вселената.

Учените смятат, че ако условията са подходящи, то примитивни микроорганизми може да съществуват и на други места в нашата Слънчева система – на луните Европа, Енцелад, Калисто, Ганимед и дори под повърхността на Марс.
2 квадрата един до другВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'