Столична община концесионира 16 автобусни линии и дава 141млн. лв. за „услугата“

Общинските съветници от комисията по транспорт към Столичния общински съвет решиха вчера да сключат извънсъдебна спогодба с фирмата „МТК Груп“ за обслужване на 16 автобусни линии. Вносител на доклада е общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. Така общината ще даде на частния превозвач малко над 141 млн. лв. за следващите 8 години.

Цената, на която ще вози фирмата, е 3 лева на километър пробег и според вносителя по този начин общината ще спести по 470 000 лева на година. Освен това операторът се задължава да купи 60 нови модерни автобуса, както и да наеме служителите, които в момента работят по линиите. Споразумението се налага заради съдебния иск на „МТК“, която настоява да подпише договор, спечелен още през 2008 г. Затова фирмата е завела дело срещу общината с частичен иск за 14 млн. лв.

Според Контрера столичното кметство не е застраховано и от допълнителни искове, ако сега не подпише споразумението. Срещу това се обявиха съветниците Тодор Цанев (Коалиция „Сердика“) и Симеон Славчев (Политическа група 5). Според тях има много въпросителни относно начина на изчисление на сумата, която трябва да се даде на „МТК“. Те изразиха и съмнение кое налага спешното приемане на доклада, след като съдът няма окончателно решение по казуса.

Според представители на неправителствени организации липсват точни разчети, които да обосноват представените цени за километър пробег. Според сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ и от „Спаси София“ интересът на столичани не е защитен и организациите настояха за отлагане на доклада. Той обаче бе приет от съветниците на ГЕРБ и БСП, от Реформаторския блок и Коалиция „Сердика“ се въздържаха, а против беше само представителят на Политическа група 5. Днес докладът трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет.
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'