Старата схема, на нов глас. Държавата национализира „Дунарит“. Следва препродажба на „правилните хора“

„Към момента на управителния орган на „Дунарит“ им е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство, което би довело тежкото състояние на дружеството и на целия военен сектор“, посочи той. „За съжаление в момента управителният орган, въпреки че са подали молба за освобождаване, не могат да бъдат освободени, тъй като има молба за обжалване и новите акционери не могат да влязат“, обясни министър Караниколов. По думите му при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието.
„Това е недопустимо и министерството няма да го допусне. Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството „Дунарит“. Работим за купуване на всички кредити, за да не се стигне до процедура на несъстоятелност или продажба. Основната ни цел е запазване на дружеството и на работниците, което гарантирам пред вас, че ще се случи“, заяви още той.
Така нещата около частните военни заводи започват да се изясняват. Оказва се, че една индустрия, която има нарастване на износа и съответно печалбите десетина пъти през последните три години е пред фалит. Сега държавата ще лапне „Дунарит“, утре същата участ очаква и „Емко“. След това ще продаде за без пари дружествата на когото трябва и пито-платено. Целта е постигната, един собственик е изметен от своята собственост, за да влезе друг. Но добре познат, обслужван от министри, депутати, прокуратура и лично от премиер. Може да е скрит зад десетина офшорки, може да отрича всичко, но фактите са много ясни. Ето и как работи системата.
Старата схема с изкупуването на дълговете и оценяването на активите от „наши хора“. Естествено, че активите се оценяват на по-ниска цена(обикновено близо до данъчната оценка). Не се взимат под внимание сключени договори и бъдещи вземания, както и складови наличности, и се оказва, че по балансова стойност(на недвижимото имущество и машините) този завод не може да си изплати вложенията за изкупуването на кредитите. И се появява правилния човек, изключителен инвеститор, който предлага една ниска цена и придобива един чудесен, добре организиран и печеливш завод, на безценица. За останалия български бизнес извън „империята“ остава поуката-не печели много, за да не те национализират.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'