Сноудън: Съдебната система в САЩ е с двойни стандарти, ако си богат — разминава ти се, ако си беден — с цялата строгост на закона
Съществуващата в САЩ съдебна система е основана на двойни стандарти и често позволява представители на елита да избягват суровите наказания, докато обикновените хора се преследват с цялата строгост на закона.
Това заяви бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън в публикуваното интервю в онлайн-портала Yahoo News.
«При нас в САЩ действа двулинейна система на правосъдието, хората, тясно свързани с правителството или тези, които имат достъп до невероятно количество ресурси, се разминават с меки наказания», — заяви Сноудън.

Той посочи за пример бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреус, който е един от кандидатите за поста държавен секретар в администрацията на новоизбрания президент Донадл Тръмп.

През 2012 г. Петреус бе принуден да подаде оставка от длъжността шеф на ЦРУ след като стана известно, че той е споделял секретна информация с журналистката Пола Бродуел.

Сноудън казва още, че екс-директорът на ЦРУ е разкрил пред Бродуел данни, които имат «значително висока степен на секретност» в сравнение с материалите, които бяха предоставени на журналистите от самия Сноудън.

Той отбеляза, че Петреус «е споделил тази информация не в името на общественото благо, а със своята любовница и биограф» в името на собствената си изгода.

Според Сноудън, става въпрос за секретни сведения за военните програми на САЩ, а също съдържанието на частните разговори на Петреус с американския президент.

Сноудън припомни, че властите са предявили към екс-шефа на ЦРУ обвинения само за дребно закононарушение. Петреус е признал вината си, след което го осъдили на две години условно и глоба в размер на 100 хиляди долара.

«Той не е бил нито ден в затвора, независимо от типа секретна информация, която разгласи», — отбеляза бившият сътрудник на спецслужбите, който е заплашен от дълъг затвор.

Едуард Сноудън, работещ като аналитик към Агенцията за националната сигурност на САЩ, през 2013 г. огласи сведения за методите на следене от американските спецслужби, в това число за нелегалното подслушване на преговорите на чуждестранни лидери.

Спасявайки се от преследвания от страна на властите в САЩ, Сноудъ помоли за убежище над 20 страни, в това число и Русия.
През 2014 г. той получи жителство в Русия за три години, от онзи момент и до днес се намира на руска територия. В САЩ Сноудън се преследва за нарушение на два члена от закона за шпионаж, по всяко от обвиненията го заплашва до 10 години затвор.
News FrontВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'