След 60 години неутралитет, Финландия най-сетне склони на военно сътрудничество със САЩ
Финландия и САЩ подписаха днес двустранна декларация за намерение да задълбочат военното си сътрудничество, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС., цитирани от Дир.бг

На церемония в Хелзинки подписите си под необвързващия документ поставиха американският зам.-министър на отбраната Робърт Уърк и Юси Нинистьо, военен министър на Финландия.
Нинистьо заяви, че декларацията подчертава приемствеността в отношенията между Финландия и САЩ. „Тя обхваща различни сфери на военното сътрудничество и има характер на пътна карта за бъдещето“, каза той пред журналисти.

Финландският министър подчерта, че документът не съдържа никакви конкретни ангажименти в тази сфера и не е споразумение.
Вашингтон и Хелзинки вече сътрудничат в областта на отбраната чрез съвместни военни учения. Декларацията цели да задълбочи тези връзки чрез обмен на информация, съвместна изследователска дейност в сфери като киберотбраната и обучение на личния състав.

През юни т.г. съседна Швеция също подписа подобна декларация със САЩ, припомня АП. По-рано тази година двете страни сключиха аналогични пактове за сътрудничество в областта на отбраната и с Великобритания.

Швеция и Финландия не са членове на НАТО.loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'